Parket- en laminaatvloeren

U wenst een nieuwe vloer zonder al te veel breekwerk ?

U bent gewonnen voor het warmere gevoel van een houten- of laminaatparketvloer ?

Dan is de oplossing eenvoudig: de plaatsing van een parketvloer in hout of laminaat.

Het aanbod aan houten parketvloeren en laminaatvloeren is enorm groot. Hoe geraak je als (ver)bouwer wijs uit het parketaanbod? Hoe weet je welke soort het meest geschikt is voor de toepassing die jij voor ogen hebt? Geen nood: in overleg met u bepalen wij tesamen welke uitvoering het best voldoet aan uw eisen, uw verwachtingen en uw budget.

Houten parketvloeren

De eerste belangrijke keuze is die tussen massief of meerlaags parket. Massief zijn geschaafde planken uit één houtsoort. Bij meerlaags parket bestaat de opbouw doorgaans uit één of twee onderlagen waarop een toplaag is verlijmd.

Naast de breedte en de lengte van de planken is de dikte van belang. De bestemming van de ruimte en hoe intensief ze gebruikt wordt is belangrijk bij de uiteindelijke keuze van de dikte. Een dikkere toplaag maakt vaak een groot verschil in de manier waarop het parket geproduceerd wordt en bepaalt uiteindelijk de duurzaamheid ervan.

Als belangrijke houtsoort worden volgende gebruikt: eik, esdoorn, tropische houtsoorten, grenen…

Voordelen: warmteuitstraling, goede isolerende eigenschappen, duurzaam, opschuurbaar. Als negatieve eigenschap wordt meestal de kostprijs vermeld.

Laminaatvloer

Laminaat wordt vaak onder de noemer parket gezet, maar eigenlijk gaat het om een volledig ander product.

Laminaat is een kunststof vloerbedekking, die net als parket uit losse planken bestaat. Die laminaatplanken bestaan uit meerdere lagen, meestal vier verschillende lagen: een kunststof onderlaag, een drager, een laag bedrukt papier en een kunststof (meestal melamine) bovenlaag. Je kunt laminaat wel vergelijken met fineerparket, maar dan met een kunstmatige bovenlaag.

De meeste laminaatvloeren immiteren parketvloer zo getrouw mogelijk en het hedendaags product gelijkt meer en meer op parket door de verbeterde fotografeerprocedés en andere ontwikkelingen.

Voordelen: onderhoudsvriendelijker (niet vernissen of boenen en vlekken makkelijk te verwijderen), krasvaster en goedkoper.

Nadelen: voelt minder warm aan, storend stapgeluid (kan enigzins weggenomen worden door een aangepaste ondervloer), krassen of beschadigingen zijn moeilijker weg te werken, immitatieproduct (niet houtecht).